ЗДРАВЕН БЮЛЕТИН

Хранителни добавки - как работят и какво трябва да знаете за тях?

как работят хранителните добавки sparta herbs

Хранителни добавки, всички сме чували, че приемът им е обикновено добра идея. Но как работят те? Какво точно правят? Не можете ли да получите тези вещества, като просто ядете хубава храна?

Хранителните добавки функционират по начин, който да подпомагат добре балансираната диета, да се приемат за  превенция, терапия при някои здравословни проблеми, както и за постигането на определени резултати физически или емоционални.

Те могат да варират значително в това, което предлагат и крайните ползи. От прием на много различни витамини и минерали наведнъж като мултивитамини до осигуряването на целенасочени вещества като рибено масло, различни екстракти на билки и протеин на прах …

Накратко, гамата е от хранителни добавки е широка, като могат да доставят различен ефект и ползи здравето ни.

ВНИМАНИЕ: Съдържанието в тази статия е предоставена само с информационна цел и не е предназначена да замени професионално медицинско мнение, диагноза или лечение. Винаги търсете съветите на лекар или друг квалифициран медицински персонал за всички въпроси, свързани със здравословни проблеми и състояния.

[toc]

Диета и хранителни добавки

Тъй като хранителните добавки могат да предлагат всички витамини, минерали и вещества, които обикновено се набавят от храната, изглежда като че ли може просто да се приеме шепа хапчета, като се пренебрегне правилното и балансираното хранене.

Е, това не е така. Освен факта, че храната е вкусна, храната ни дава и други неща, освен тези витамини, минерали и вещества, които са основни за поддържането на организма.

Храната включва калории, мазнини, въглехидрати, ензими, фибри и всякакви други неща, които тялото ни трябва да получи директно чрез прием на храна.

Дори не подлежи на коментар, че поглъщането на куп хранителни добавки на празен стомах е добър начин да си причиним дискомфорт в стомаха или нещо по-лошо.

Начина на работа на хранителните добавки е в самото им име, “добавка” е нещо, което е допълнение към нещо друго.

В повечето случаи, хранителните добавки допълват добре балансирана диета.

Добавките никога не са били предназначени да бъдат земeстител на пълноценното хранене.

Тяхното предназначение е да запълнят пропуските във нашата диета.

Дори ако се храним доста здравословно, най-вероятно няма да получитм всички витамини, минерали и вещества, от които се нуждаем.

Понякога витамините и минералите, от които се нуждаем, се намират в храни, които не консумираме редовно.

Може да е трудно да получим полезните вещества намиращи се в мангото, ако живеете в регион, където то просто не расте там. Транспортирането на храни, често води до загуба на голяма част от полезните хранителни вещества, но това е може да е тема на отделна статия.

Често се случва да си мислим, че се храним добре, но всъщност да не си набавяме всички полезни вещества, от които тялото ни се нуждае да функционира по оптимален начин.

Просто това, от което се нуждае не е налично в храната, която ядем, поради ред причини (ежедневие, работа, стрес и грижа са семейството), съвременна диета и начин на живот (липса на време да си обърнем внимание).

Кога да приемаме хранителни добавки

Винаги най-полезната храна остава непреработената храна, директно от селото, отгледана по природо-съобразни методи, а не по конвенционален начин чрез използване на антибиотици, хербициди, пестициди и изкусвени храни.

За съжалeние когато не може да получим всичко необходимо от храната, приемът на хранителна добавка може да помогне за набавяне на веществата, които липсват във нашата диета.

Един добър пример са незаменимите Есенциални Мастни Киселини (Омега-3-6-9-12).

Част от тях биват:

  • Алфа-линоленова киселина(ALA)
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA)
  • Докозахексаенова киселина (DHA)
  • Линолова киселина (LA)
  • Гамма линоленова киселина (GLA)
  • Дихомогамма линолова киселина (DGLA)
  • Арахидонова киселина (АА)

Есенциални мастни киселини се намират в много различни храни, но например ЕPA и DHA се набавят предимно от консумация на морска храна или ленено масло.

Есенциални мастни киселини се съдържат в фъстъчено масло, ленено семе, сьомга, яйца и много други храни.

Въпреки това, есенциални мастни киселини в фъстъченото масло и повечето храни биват Омега-6 мастни киселини, които всъщност са в изобилие в диетата ни и не е необходимо да консумираме повече от тях като добавка.

За разлика от тях, Омега-3 мастни киселини се набавят чрез прием на сьомга ( или др. рибни и морски продукти) и ленено семе, са по-трудни за набавяне, като често този тип храни не присъстват редовно в нашата диета.

Нужно е да се набавя пълния спектър на есенциални мастни киселини, защото те имат съществена роля за развитието на мозъка, мускулния растеж, сърдечно-съдовата дейност и други важни функции на организма.

Ако просто не искаме да променим диетата си и да започнем да ядем повече риба, то тогава може да запълним пропуските в нашата диета, като приемаме добавки, съдържащи рибено или ленено масло.

Независимо, че добавките не са заместител на храната, в този случай те могат да бъдат надежден начин за набавяне на витамините, минералите и вещества необходими за поддържане функциите на тялото ни.

Освен това някои добавки биват полезни в тясно специализирани ситуации.

Някой хранителни добавки могат да бъдат полезни по отношение на превенция, терапия или способ за постигането на по-добри резултати в дадена сфера (регулиране на тегло, спорт, издръжливост при физическо натоварване и т.н.).

Например много изследвания доказват, че повишените нивата на витамин С и цинк, които са важни за функцията на имунната система, може да ни предпазят от разболяване.

Освен това изследванията показват, че ако вече сме болни и започнем да прием на добавки за повишаване на имунната система, наблюдава се облекчаване на симптоматиката, разболяването не преминава тежко и възстановяването е по-бързо.

Накратко хранителните добавките могат да бъдат изключително ефективни и полезни, когато се прилагат правилно.

Има множество примери за това, затова няма как да обърнем внимание на всеки частен случай, или всяка добавка.

Заключение

В заключение може да обобщим, че добавките могат да бъдат полезни, както при нужда за по-бързо възстановяване след физическо натоварване, през засилване на имунитета през настинки в зимните месеци до облекчение на болка и намиране решение на здравословен проблем.

Както при всичко, свързано със здравето преди прием на добавки се посъветвайте се с Вашия лекар или специалист.

Още по темата:

МРЪСНО КЕТО: Същност и недостатъци

МРЪСНО КЕТО: Същност и недостатъци

МРЪСНО КЕТО: Същност и недостатъци Мръсната кето диета е кетогенно хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, при което не се отчита качеството на храната. Хората, които следват тази начин на хранене, не се фокусират върху качеството на храната и хранителните вещества. Мръсното кето (известно още като мързеливо кето) е свързано…

Прочети »
Вредни ли са растителните мазнини

Вредни ли са растителните масла? И кои растителни масла трябва да използваме?

Вредни ли са растителните масла? Kои растителни масла трябва да използваме? Много хора смятат, че растителните масла са здравословни. В края на краищата Световната здравна организация от десетилетия одобрява соевото, царевичното и останалите растителни масла като “здравословни за сърцето”. Но вредни ли са растителните масла за вас? През последните 50 години някои растителни масла навлизат…

Прочети »
Какво е "кетоза", как да влезем и поддържаме организма в кетоза?

Какво е “кетоза”, как да влезем и поддържаме организма в кетоза?

Какво е “кетоза”, как да влезем ида поддържаме организма в кетоза? През последните години кетогенната диета придоби широка популярност, тъй като все повече хора се запознват с ползите от кето диетата, кетозата в посока по-добро здравето и по-бързо и лесно регулиране на теглото. Въпреки това все още има известно объркване около това как работи кетозата…

Прочети »
Shopping Cart

Сертификат за добри производствени практики GMP

сертификат за добри производствени практики


Сертификат от FDA (Администрацията по храните и лекарствата в САЩ)

сертификат от агенция по храните

САМО ЗА ВАС ...

ЩЕ ВИ ИЗПРАТИМ СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

въведете Име и Email, за да го получите.

Scroll to Top