Еднакви ли са Кокосовото масло и MCT маслото?
Прилики, разлики и най-добра употреба.

#КЕТО ДИЕТА #БРОНИРАНО КАФЕ

Ако изобщо сте запознати с кетогенната диета, добре сте наясно с крайната цел на диетата: увеличаване на производството на кетони.

При кето диетата, мазнините са основен източник за гориво на тялото. Затова и MCT мазнините са едни от най-предпочитани мазнини, защото могат да се използват като бърза и чиста енергия – както под формата на мазнини, така и до превръщането им в кетони.

Мислете за MCT маслото е високооктаново кетогенно гориво за тялото и мозък под формата на висококачествени мазнини. Накратко това е прекият път до кетозата, и следователно изгаряне на мазнините на висока предавка.

Може би се чудите за разликите между MCT маслото и Кокосовото масло. Въпреки, че има известно припокриване, те не са еднакви.

MCT маслото не се среща самостоятелно в природата и може да се добие от кокосови орехи, но всъщност е много по-концентриран източник и съдържа 100% МСТ мазнини (~10 пъти повече) в сравнение с кокосовото масло съдържа 45% – 60% MCT мазнини.

ВНИМАНИЕ, реално в кокосовото масло се съдържат между 10-15% от най-предпочитаните мазнини за кето диета, защото по-голяма част от мазнините в кокосовото масло са мазнини на лауриновата киселина, още наричана псевдо МСТ. Този вид мастна киселина се метаболизира по различен начин от организма сравнение с другите МСТ мазнини и от там идва огромната разлика в двата източника на мазнини.

Вижте накратко сравнителната таблица по-долу.. а за детайлна информация продължете да четете.. ➜

mct vs coconut table
mct vs coconut table mobile

Но какво е MCT?

За да разберем МСТ, нека започнем отначало.

Всяка мастна киселина се вписва в определена категория според дължината на нейната верига. Следователно късоверижни, средноверижни и дълговерижни.

Късоверижните тригилцериди (съставени от 0-5 въглеродни атома) функционират като приятелски чревни бактерии, които ферментират фибри в дебелото черво. Те осигуряват основния източник на енергия за клетките, облицоващи дебелото черво. 

Средноверижни триглицериди или по познатите ни до момента като MCT мазнини (Medium Chain Triglycerides) са съставени от 6 до 12 въглеродни атома. Но това, което разграничава MCT от другите видове мазнини, е в начина, по който те се обработват от тялото.

МСТ мазнините имат уникалното свойство бързо да се абсорбират и транспортират до черния дроб непокътнати, за да се използват за енергия както под формата на мазнини, така и на кетони, без никакви метаболитни стъпки. Също МСТ могат директно да влязат в митохондриите, електроцентралата на клетките и да им помогнат да произвеждат енергия.

Като важното тука да знаете, че този тип мазнини се считат за здравословни и полезни мазнини.

Дълговерижните триглицериди (LCT) (съставени от 13-21 въглеродни атома) могат да бъдат намерени в повечето храни и масла, като екстра върджин зехтин, соево масло, риба, ядки, авокадо и някои меса.

Дълговерижните триглицериди се метаболизират в червата, което води до влагането им в хиломикроните (системите за транспортиране на мазнини), като в крайна сметка се използват от клетките за гориво или се съхраняват като мазнини.

Различни видове MCT (средноверижни триглицериди)

Различни видове MCT (средноверижни триглицериди)

#1: C6 (капронова киселина)

Няма голямо количество C6 мастни киселини в кокосовото масло, което може да е нещо добро. Въпреки, че е бърз източник на кетонна енергия, е установено, че причинява дразнене в гърлото и стомашно-чревен дискомфорт. Много хора намират, че има и неприятен вкус.

#2: C8 (каприлова киселина)

Само ~6% от тизи тип МСТ има в кокосовото масло. Може да се преобразува до кетони по-бързо от всяка друга MCT, затова се смята за най-висококачествената MCT мазнина за кето диета и ВМ-НВД.

#3: C10 (капринова киселина)

Приблизително 10% от този тип МСТ може да се намери в кокосовото масло, както и в някои видове животински млека. Подобно на С8 се транспортира до черния дроб, за да се използва за енергия.

#4: C12 (лауринова киселина)

Съставяйки около 50% от кокосовото масло, лауриновата киселина се счита за MCT, но се държи като LCT, защото трябва да премине през черния ни дроб, преди да се превърне в енергия. Това я прави най-малко ефективна от другите MCT киселини по отношение на бързите енергийните ползи и бързото производство на кетони.

what is mct oil

MCT масло

Докато МСТ (средноверижните мастни киселини) се срещат естествено в храни (като кокосово масло), самото MCT масло не се среща в природата, което означава, че вместо това трябва да бъде произведено.

Това се прави от машина, която извлича всички средноверижни мастни киселини от източника.

Тъй като маслата, предлагани на пазара като “MCT масло” съдържат или комбинация от С6 капринова и С8 каприлова киселина, или просто концентрирана С8 каприлова киселина, те са най-предпочитания източник за  производство на кетони.

МСТ масло се обработва до течна или прахообразна форма.

Висококачествените МСТ масла не съдържат лауринова киселина, която забавя храносмилането и може да повлияе на кетозата. А наличието на значително количеството на кетони е от изключителна важност, за да може да се поддържа състоянието на кетоза и да се постигат всички онези здравословни ползи на кетогенното хранене.

Също така кетоните от MCT маслото са по-ефективен източник на енергия за мозъка, тъй като безпроблемно преминават типично непробиваемата кръвно-мозъчна бариера и лесно влизат в него. Тоест на мозъка ни му е необходима по-малко работа, за да използва този тип енергията, отколкото енергията идваща от въглехидрати.

Кокосово масло

Доминиращата мастна киселина в кокосовото масло, от друга страна, е лауриновата киселина, която съставлява около 50% от общото съдържание на мазнини.

Кокосовото масло също съдържа много минимално количество капронова киселина (C6), около 6% каприлова киселина (C8) и около 10% капринова киселина (C10).

Лауриновата киселина е най-известна със своите антимикробни свойства, тъй като е предшественик на монолаурин, по-мощен антимикробен агент, който е в състояние да се бори с вирусите и бактериалните инфекции.

Когато лауриновата киселина се усвоява, ензимите в храносмилателния тракт образуват ценния тип моноглицерид, наречен монолаурин.

Когато лауриновата киселина се превръща в монолаурин, тя по същество действа като убиец на бактерии. Той има способността да убива широк спектър от вредни гостоприемници в организма, което го прави ефективен начин за лечение или предотвратяване на инфекции, вируси, храносмилателни разстройства и хронични заболявания.

Основни разлики

ОТСЛАБВАНЕ

Проучванията показват, че MCT маслото засилва термогенезата и окисляването на мазнините, като по този начин потискат отлагането и натрупването на телесни мазнини

Мета-анализ от 2015 г. на 13 рандомизирани контролирани проучвания установи, че в сравнение с LCT (дълговерижни триглицериди), MCT по-ефективно намаляват телесното тегло, обиколката на талията, обиколката на тазобедрената става, общата телесна мазнина, общата подкожна мазнина и висцералната мазнина.

Няма разлика в нивата на липидите в кръвта между двете мазнини.

ЗДРАВЕ ЗА МОЗЪКА

MCT маслото е превъзходно гориво за мозъка, превръщайки се в кетони в рамките на минути след приема. В проучвания направени при хора, добавянето на МСТ повишава паметта при лица с когнитивно увреждане и леки форми на болестта на Алцхаймер дори само след една доза.

Кетоните изглежда са предпочитаният източник на енергия за мозъка при хора, засегнати от диабет, болест на Алцхаймер, Паркинсон и други заболявания, при които някои неврони са станали резистентни към инсулин или са загубили способността да използват ефективно глюкозата. В резултат невроните бавно отмират.

Обобщение

MCT маслото може бързо да се използва за енергия, както под формата на мазнини, така и на кетони. Може също да стимулира и изгарянето на мазнини, когато е включено като част от структурирана програма за отслабване.

Кокосовото масло съдържа и четирите вида средноверижни мастни киселини, но само ограничени количества C8 (което е най-добрият източник за бързо увеличаване на производството на кетони). Кокосовото масло може да осигури своя набор от ползи за здравето, но трябва да се разглежда по различен начин.

Повечето MCT в кокосовото масло, идват от лауринова киселина (C12), която се държи по-подобно на LCT (дълговерижните триглицериди ), въпреки че е означена като MCT.

Както кокосовото масло, така и MCT маслото могат да осигурят ползи за вашето тяло, но ако търсите по-бързо производство на кетони (за по-лесно влизане и поддъражане на кетоза), повече изгорени мазнини и по-вкусно бронирано кафе, то трябва да заложите на чистото C8 MCT масло.

МСТ Масло

Регулиране на теглото

Бърза енергия

Регулиране на апетита

КЕТО ДИЕТА

Високо-мазнинни режими

Бронирано кафе

Кокосово Масло

Пържене

Печене

Грижа за кожата

Разлика между MCT на прах и MCT масло

powder vs oil
powder vs oil mobile
Shopping Cart
Scroll to Top