ЗДРАВЕН БЮЛЕТИН

Как куркума (куркумин) може да помогне
при артрит на коляното (гонартроза)?

как куркумина може да помогне при ставни болки

Научи изследвания доказат, че куркуминa, основната съставка на куркумата, намалява болките в ставите, подобрява функцията на коляното и е еднакво полезен като ибупрофен и друго противовъзпалително средство, наречено диклофенак.

Въпреки че куркуминът може да помогне за намаляване на дискомфорта в коляното и да поддържа здрава хрущялна матрица, приема на точното количество куркумин за постигане на терепавтични ползи може да бъде предизвикателство.

Ако сте приемали куркума на прах и не сте почувствали подобрение, тогава вероятно не сте приемали достатъчно куркумин.

Ще разгледаме как точно куркумина може да помогне на коленете ви и как да си набавите достатъчно куркумин, за да подобрите функцията на ставите и да минимизирате дългосрочните увреждания на коляното.

ВАЖНО!

Когато се говори за куркума, всъщност се визират здравословните ползи и ефекти на активната съставка КУРКУМИН, което е причината растението да добие широка популярност като мощна лечебна билка.

Това е най-изследваната от всички съставки на куркумата, като е доказано, че куркуминът е много полезен при различни заболявания като артрит, облекчение на болка и възпаления, и т.н.

Куркуминоидите, групата вещества в който влиза и куркумина, биват от 2-6% в куркумата.

Тоест здравословните ползи и ефекти се наблюдават след прием на веществото куркумин!

ВНИМАНИЕ: Съдържанието в тази статия е предоставена само с информационна цел и не е предназначена да замени професионално медицинско мнение, диагноза или лечение. Винаги търсете съветите на лекар или друг квалифициран медицински персонал за всички въпроси, свързани със здравословни проблеми и състояния.

Защо трябва да приемате куркумин при възпалени и сковани колене?

Скованост, ограничено движение или болка в коленете са признаци на прекомерно натоварване на колянната става.

Физиотерапията, регулиране на теглото, упражненията и разтягането могат да помогнат, въпреки това може да се борите с вятърни мелници, ако страдате от хронично възпаление в тялото си.

За нещастие хроничното възпаление спомага за прекомерното износване и разрушаване на ставният хрущял, което води до дегеративна прогресия на коленния артрит.

Хрущялът не се възстановява, така че след като се разруши, той е загубен завинаги.

коленен артрит диаграма

Може да не осъзнавате, че имате хронично възпаление в тялото си, докато не е твърде късно.

Ако имате подуване на ставите за повече от 3 месеца, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, автоимунни състояния, ниска енергия, трудности с паметта и постоянна умира, това може да признак, че страдате от хронично възпаление в организма.

Вместо да чакате, докато коленете ви се влошат, по-умно е да вземете здравето си във ваши ръце и да започнете прием на добавка с куркумин към рутината си.

Куркуминът – намиращ се в куркума – има противовъзпалително действие и може да осигури необходимата подкрепа за здравето на колената и ставите като цяло.

Клинично изслседване от 2019 г. със 139 участници показа, че приема куркумин за 28 дни, намалява болката и подобрява функциите на колянната става.

Тези подобрения са сравними с хората, които са приемали диклофенак, вид противовъзпалително лекарство.

Наблюдава се още, че при хората, които са приемали куркумин, са намалили теглото си, не са имали от странични ефекти като газове (метеоризъм) в сравнение с хората, които са приемали диклофенак.

Друг изследване от 2019 г. със 150 участници показа, че куркуминът намалява болката в коляното за период от 90 дни и намалява зависимостта на пациентите към противовъзпалителните средства, предписвани по лекарско предписание.

Още едно изследване от 2016 г. показва, че куркуминът, приеман с глюкозамин и хондроитин, намалява възпалителните маркери и намалява нивата на болка при хора с артрит на коляното.

Доказано е също, че куркуминът помага при деменция, памет, диабет, рак, храносмилателни проблеми, високо кръвно налягане, холестерол и почти всички здравословни проблеми, свързани с хронично възпаление.

Ако искате да проучите повече изследвания, можете да търсите в реномираната база данни като PubMed за рецензирана научна литература за куркумина.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът, открит в куркумата, действа като отличнo противовъзпалителни средствo и помага за контролиране на възпалението при артрит и предотвратяване на неговото разпространение. Също така предпазва ставите, както и синовиалната течност от възпаление и не предизвиква странични ефекти като НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни средства), като това се потвърждава от проведени клинични изследвания и експерименталните проучвания.

Дори повече, в някоилко изследвания се наблюдава, че куркумина показва противовъзпалителни свойства, подобни на тези на стероидите при лечение на възпалителни разстройства като астма, рак, увеит и артрит. Фармакологичният ефект е аналогичен с тези от прилагането на кортикостероиди, но куркумина предоставя възможност алтернативна терапия с ефективни, нетоксични и по-евтини лекарства сравнение със стероидните медикаменти.

Често Задавани Въпроси

Често задавани въпроси във връзка с терапевтичната ефективност на куркума при артрит. Те трябва да ви помогнат с приемането на куркума за лечение на артрит.

1. Куркумата ще облекчи ли болката при артрит?

Куркумата е естествено болкоуспокояващо и също така има противовъзпалителни и антиартритни свойства, които помагат за облекчаване на болката при артрит.

2. Куркумата облекчава само симптомите или лекува артрит?

Куркумата намалява симптомите на артрит като болка и възпаление. Работи като химиопрофилактично средство при артрит, но също така действа на генетично ниво като предотвратява загубата на костна маса. Накратко, куркумата може да помогне за облекчаване на симптомите, както и да спре прогресията на артрита.

3. Може ли куркумата да намали загубата на костна тъкан при артрит?

Да, куркумата може да помогне при загуба на костна тъкан и загубата на ставен хрущял при състояния на остеоартрит.

4. Може ли куркумата да се използва за лечение на артрит при домашни любимци?

Да, куркума може да се дава на домашни любимци за лечение на артрит.

5. Каква доза куркума трябва се да приема за артрит?

Това зависи от формата на куркума, която приемате.

6. Трябва ли да приемам корен на куркума или куркумин за артрит?

Проучванията и клиничните изследвания за полезните свойства на куркумата са правени с екстракт на куркуминоиди (полезни вещества в куркумата), затова най-добре е да се насочите към прием на тези вещества, за да имате сигурни резултати.

7. Безопасeн ли е приема на куркума при артрит?

Да, безопасно е да приемате куркума, препоръчително е обаче да се ограничи до ниски дози, да речем 1-2 чаени лъжички на ден, за да се избегне стомашният дискомфорт.

8. Какви други билки мога да приемам с куркума при артрит?

При артрит някои от най-добрите билки за комбиниране с куркума включват джинджифил, индийски тамян, екстракт от бромелаин и др. Други хранителни добавки, които биха били подходящи биват рибено масло, глюкозамин, хондроитин сулфат и ресвератрол. Препоръчително е да се консултирате се лекар преди да приемате добавки.

9. Мога ли да приемам куркума с антиартритни лекарства?

Да, безопасно е да приемате куркума, когато приемате антиартритни лекарства. Всъщност куркумата има синергично действие с някои лекарства, предписвани при артрит като индометацин, натриев диклофенак, фенилбутазон, ибупрофен, преднизон, метотрексат и др.

10. Мога ли да заменя приема на антиартритните лекарства, с приемам на куркума?

Куркумата не е предназначена да замести професионалните медицински грижи и лечение. Много читатели съобщават за прекратяване на антиартритни лекарства след прием на куркума, но ние препоръчваме да потърсите съвет от Вашия лекар за това. Някои лекарства като стероиди изискват намаляване, а това е възможно с подходяща медицинска помощ.

11. Колко време отнема на куркумата има ефект при артрит?

Всичко е индивидуално и зависи тежестта на заболяването, дозировката, както и от формата на куркума, която приемате. Някои хора изпитват облекчение след 1-2 дни прием на куркума, докато някои наблюдават разликата след 2 седмици.

12. Приемам куркума повече от месец, но все още не виждам подобрение при артрит?

Ако е изминал месец, откакто приемате куркума и нямате подобрение, може да увеличете дозата, ако е приложимо, или можете да потърсите помощ от лекар относно добавките с куркума и степента на сериозност на вашият проблем.

13. Има ли странични ефекти от приема на куркума?

Куркумата, когато се приема към диета в умерени количества е безопасна. Не трябва да се превишава доза от 1-2 ч.л на ден, в противен случай може да доведе до стомашен дискомфорт.

14. Може ли да се приема куркума при подагра?

Може да добавите куркума към вашата диета, но за терапевтични цели е препоръчително да се приема добавка с екстрактна куркума/куркумин.

15. Взимам разредители за кръвта, мога ли да приемам куркума?

Куркумата в малки количества към диетата е безопасна, но добавките с куркума/куркумин трябва да се избягват в случай на нарушение на кръвосъсирването. Препоръчително е да се посъветвате с това с Вашият лекар.

Shopping Cart
Scroll to Top