ЗДРАВЕН БЮЛЕТИН

КУРКУМИН - ефикасност по-добра от някои стероидни лекарства

куркумина по-добър от стероиди

Стероидите са клас лекарства, които се използват за лечение на имунологични, възпалителни и алергични заболявания.

Наричани още кортикостероиди или глюкокортикоиди, те се различават от анаболните стероиди, използвани за подобряване на мъжествеността и мускулната сила.

Кортикостероидите се използват широко за лечение на астма, алергии, артрит, кожни заболявания, причинени от имунологични проблеми, множествена склероза, разстройства, свързани със стреса и дори рак.

Служат за борба с възпаленията, както и да регулират зловоредното действие на имунната система.

Кортикостероидите са подобни на кортизола, хормон, който тялото ни естествено произвежда в надбъбречните жлези.

В стресови ситуации, тялото произвежда достатъчно количество кортизол, за да предпази от болести или предизвикани от стрес физиологични заболявания като възпаления, алергии и други сериозни хронични разстройства.

Обикновено малки количества кортизол се произвеждат редовно (предимно сутрин) от надбъбречните жлези и се освобождават в кръвния поток.

В случай на стрес, възпалителни разстройства, алергични заболявания и други заболявания, кортикостероидните лекарства помагат да се добави допълнителен кортизол в организма, за да се облекчат симптомите.

ВНИМАНИЕ: Съдържанието в тази статия е предоставена само с информационна цел и не е предназначена да замени професионално медицинско мнение, диагноза или лечение. Винаги търсете съветите на лекар или друг квалифициран медицински персонал за всички въпроси, свързани със здравословни проблеми и състояния.

Как действат стероидите в тялото?

куркумин по-ефикасен от много стероиди

При попадане в тялото стероидите се свързват със стероидните рецептори в клетката. След това те се свързват с клетъчното ядро, където могат да упражнят контрол над активността на гените.

Попаднали в клетъчното ядро, стероидите активират гени, които произвеждат противовъзпалителни средства и потискат гени, които засилват възпаленията.

Накратко, стероидите помагат при лечението на различни заболявания, като демонстрират своите противовъзпалителни и имуносупресивни свойства.

Стероидните лекарства се дават в различни форми като орални, интравенозни, инжекции, назални спрейове или инхалатори.

Ако те трябва да се прилагат в големи количества в случай на внезапно нараняване или поява на симптом, се предпочитат интравенозни или инжекции. След това, за да се намали дозата, се дават перорални стероидни лекарства.

Защо КУРКУМАТА (куркумин) може да бъде по-добра от много стероидни лекарства?

Куркума, широко позната и използвана като подправка в азиатската храна. Най-често срещана като основната подпавка в кърито, има мощни биологични свойства – антивъзпалителни и болкоуспокояващи. Полезните свойства са благодарение на т.нар. вещества куркуминоиди.

Едни използват куркумата като подпраква, а други я използват за лечение срещу възпаление, подуване, отоци, настинка, кашлица, проблеми с очите, кожни заболявания, болка, възпаление, артрит и рак.

Активно вещество в куркумата, отговорна за характерния цвят, аромат и повечето терапевтични свойства се нарича куркумин.

ВАЖНО!

Когато се говори за куркума, всъщност се визират здравословните ползи и ефекти на активната съставка КУРКУМИН, което е причината растението да добие широка популярност като мощна лечебна билка.

Това е най-изследваната от всички съставки на куркумата, като е доказано, че куркуминът е много полезен при различни заболявания като артрит, облекчение на болка и възпаления, и т.н.

Куркуминоидите, групата вещества в който влиза и куркумина, биват от 2-6% в куркумата.

Тоест здравословните ползи и ефекти се наблюдават след прием на веществото куркумин!

В последните години куркимина набира известност с редица лечебни ефекти, наподобяващи тези на стероидните медикаменти.

Множество изследвания показват, че куркумина има терепавтични свойства срещу възпаления от общ характер до артритни заболявания, ревматологичен или имунологичен дисбаланс, подуване, болка, алергични реакции на кожата, екземи и много други нарушения, точно както действат и стероидите.

1. Куркимин - намалява възпаленията подобно на стероидите

Стероидите намаляват възпалителните процеси чрез контрол над сигнализиращ фактор NF-κB, който е играе роля във възпалителни процеси при заболявания като рак, артрит, астма и други биват регулирани както и чрез контрол над съединението наречено циклооксигеназа 2 (COX2), важна възпалителна молекула.

Изследванията показват, че полифенолното съединение в куркумата – куркумин, има мощни противовъзпалителен и антиоксидантен ефект върху тялото, като директно пречиства окислителите (вредителите) във възпалените тъкани.

В няколко проучвания върху куркумата КУРКУМИНА са стигнали до заключението, че куркумата КУРКУМИНА може да контролира двата фактора, NF-кВ и COX2, като по този начин се постигат ефект, подобен на този от прием на стероиди.

Доказано е, че куркумина има мощно противовъзпалително действие при пациенти с увеит. Хроничният преден увеит е възпаление на увеята в окото. Причинява се от имунологичния дисбаланс и инфекциите, които често водят до трайно увреждане на окото.

Понастоящем се предлагат само кортикостероиди като схема за лечение на увеит. Изследванията с куркумин показват, че оказва лечебно противовъзпалително действие върху засегнатото от увеит око, подобно на това на кортикостероидите.

Друго сравнително проучване за употребата на куркумин и кортикостероиди за лечение на възпалителни чревни заболявания [ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит)], разкрива че освен еднакво ефективна при овладяването на възпаленията при ВЧЗ, куркумина може да бъде сравнително по-евтин вариант за лечение на това заболяване в сравнение лечението със стероиди.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Кукумина показва противовъзпалителни ефекти, подобни на тези на стероидите при лечение на възпалителни разстройства като астма, рак, увеит и артрит.

Това води до фармакологичните ефекти, аналогични на тези, причинени от прилагането на кортикостероиди и предоставя възможност за ефективни, нетоксични и по-евтини лекарства.

2. Куркумин - ефективно контролира болката, точно като стероидите

Подобно на стероидите, куркумина облекчава болката, причинена от заболявания, наранявания и ракови болести.

В проведено изследване за ефектите на стероидите и куркумина върху оралната фиброза (предраково заболяване, включващо втвърдяване на тъканите) показа, че куркумина всъщност е далеч по-ефикасен и ефективен в контрола на болката от стероидит като дори се наблюдават по-добри терапевтични резултати.

Друго изследване на куркумина и стероидите при често срещано заболяване на устната кухина, афтозен стоматит се наблзюдаваат сходни резултати.

Повтарящият афтозен стоматит е заболяване на лигавичния слой на устата, при което много често се образуват болезнени язвени лезии. Лезиите изчезват бързо от няколко дни и дори часове, но са много болезнени и дискомфортни. Като основната линия на лечение при това увреждане се използват стероидини лекарства, които не само контролират болката, но и честотата на рецидиви на лезиите.

В проведенето изследване се наблюдава, че куркуминът, също има същият ефект, както при стероидите, за облекчение на болката и контрол на последваща поява на заболяването. И дори резултатите от аналгетичните ефекти на куркумина са оценени като по-добри от тези на стероидите медикаменти.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Кукумина показва противовъзпалителни ефекти, подобни на тези на стероидите при лечение на възпалителни разстройства като астма, рак, увеит и артрит.

Това води до фармакологичните ефекти, аналогични на тези, причинени от прилагането на кортикостероиди и предоставя възможност за ефективни, нетоксични и по-евтини лекарства.

3. Куркумина показва превантивни ефекти срещу заболяванията

Освен лечебните свойства на куркумина и стероидите, те повишават и защитният ефект на тялото.

Куркуминът има имуномодулираща активност – той може да промени имунния отговор. При ниски дози куркуминът повишава имунитета, подобрява функциите на антителата и помага в борбата с инфекциите.

При високи дози, той намалява производството на възпалителни химикали като TNF-алфа, интерлевкини и манипулира гени, участващи в процесите на възпаление.

Куркуминът също така има имунно потискащо действие, като предотвратява миграцията и активирането на имунни клетки като Т клетки, В клетки, макрофаги, неутрофили, клетки естествени убийци и дендритни клетки.

В проведено проучване върху белодробна фиброза разкрива, че при увреждане на белите дробове поради тютюнопушене и други фактори, рискът от поява на фиброза и рак се увеличава няколко пъти. Приемана стероидите повишава защитата на белите дробове, предотвратявайки появата на последващи заболявания.

Установено е също, че куркумина има подобен защитен ефект върху белите дробове и други части на тялото благодарение на антиоксидантното и противовъзпалителното свойство, което притижава. По този начин може да се сравни по функционалност със стероидните медикаменти.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркумина, също като при стероидите, показва защитен ефект върху тъканите и предотвратява появата на последващи/хронични заболявания.

4. Куркуминът може да влияе върху секрецията на естествените стероиди

Проучване доказва, че куркуминът може да повлияе на организма да секретира естественият стероид, кортизол. Този стероид се произвежда от надбъбречните жлези.

Едно проучване доказва, че при ниски дози куркуминът инхибира секрецията на кортизол, но при високи дози се наблюдава обратният ефект на стимулиране секрецията на кортизол.

Фактът, че куркуминът може да контролира секрецията на стероиди в нашето тяло, предполага, че той може да бъде разработен като лекарство за лечение на болестта на Кушинг или Адисън или всяка болест, възникнала в резултат на неподходяща секреция на кортизол.

В освен влиянието на секрецията на кортизол, в някои случаи се наблздава, че куркуминът може да регулира секрецията на стероидни хормони като алдостерон, тестостерон и естроген, както и пептидни хормони и невротрансмитери.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

За разлика от синтетичните стероидни лекарства, куркуминът може да контролира секрецията на естествени стероиди, произведени в тялото.

Как КУРКУМИНА куркумата се различава от стероидите - сравнителен анализ на възможните странични ефекти?

Ако сравним ефекта на куркумина с този на стероидите, действат еднакво, но в някои случаи куркумина се представя по-добре.

И погледнато през призмата на фармакологичните ползи, куркумина може да лекува със същата максимална ефективност както стероидите.

Въпреки това, куркумина предразполага да бъде по-предпочитан пред стероидите поради ниската цена и определено може да се разглежда като бъдещо чудно лекарство и заместител на няколко токсични стероидни лекарства.

Факт, стероидните лекарства имат висока честота на поява на редица странични ефекти (някои от които са необратими), които се различават в зависимост от вида на прием на стероиди.

Например страничните ефекти и тяхната интензивност при прием на орални стероиди се различават от тези на интравенозните стероиди.

При продължителната употреба на повечето стероидни лекарства се наблюдават следните странични ефекти:

 • Глаукома (повишено кръвно налягане в очите, водещо до слепота)
 • Катаракта
 • Повишено кръвно налягане
 • Промени в настроението
 • Хормонален дисбаланс
 • Наддаване на тегло, затлъстяване
 • Остеопороза (изтъняване на костите)
 • Висока кръвна захар
 • По-бавно заздравяване на рани
 • Инфекция в устната кухина
 • Акне, тънка кожа и лезии

Странични ефекти, причинени от продължителна консумация на куркумин не се наблюдават, ако се приема в ниски до умерени количества. Дори ако се приема прекомерно, това не създава сериозни странични ефекти като тези на стероидите.

Някои от често срещаните странични ефекти от консумацията на куркума куркумин в големи количества биват:

 • Лека диария
 • Ниска кръвна захар
 • Лека болка в стомаха
 • Камъни в бъбреците / камъни в жлъчката (причинени само ако куркума се консумира в големи количества за дълго време или в случай на вече налично заболяване на бъбреците или жлъчния мехур)
 • Лошо храносмилане (съобщава се при много малък брой хора)

Интересно: куркумата всъщност може да помогне за справяне със страничните ефекти на стероидите!

Както бе споменато по-горе, за разлика от стероидите, куркумина не причинява сериозни странични ефекти.

Всъщност може действително да помогне със страничните ефекти, причинени от стероиди.

Следните свойства на куркумина предполагат, че тя може да помогне за преодоляване на страничните ефекти на стероидите:

 • Гастропротективно свойства
 • Невропротективна и антидепресантен защита
 • Кардио защита и намаляване на високото кръвно налягане
 • Антидиабетна защита
 • Подобрява здравето на очите

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

След анализ на броя на страничните ефекти, причинени както от стероиди, така и от куркумин, много ясно може да се заключи, че куркумина е много по-безопасно терепавтично средство в сравнение със стероидите.

Освен сходни или дори по-добри лечебни ефекти от стероидните лекарства, куркумина може да се използва и за предпазване/преодоляване от странични ефекти, причинени от прием на стероиди.

KУРКУМИН - новата надежда при ОСТЕОАРТРИТ

Доказано вече в редица клинични изследвания, че куркуминът може да бъде потентно средсво за лечение на атритни заболявания като намалява болките и подобрява функцията на ставите, и действа с еднаква сила като някои лекарствени противовъзпалителнните средства.

Артритът е медицинско състояние, което се характеризира с болка и подуване в ставите. Засяга както децата, така и възрастните, възрастта няма значение.

Има много видове артрит; някои често срещани са остеоартрит, ревматоиден артрит, инфекциозен артрит, подагра и др.
Общите симптоми на това заболяване включват:

 • Скованост в ставите
 • Ставни и мускулни болки
 • Невъзможност или трудно използване на крайниците
 • Загуба на гъвкавост

За облекчение на артритните заболявания, обикновено се предписват НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни) лекарства или стероидини средства, които причиняват тежки странични ефекти.

Както вече знаем куркумина действа мощен противовъзпалителнните като има свойството да инхибира действието на двата провъзпалителни ензима – COX и LOX.

Предимството на куркумина пред НСПВС, освен отлични противовъзпалителни средства за контрол на възпалението при артрит и предотвратяване на неговото разпространение, не причинява стомашна проблеми, което е често срещан страничен ефект на НСПВС.

Често Задавани Въпроси

Често задавани въпроси във връзка с терапевтичната ефективност на куркума при артрит. Те трябва да ви помогнат с приемането на куркума за лечение на артрит.

1. Куркумата ще облекчи ли болката при артрит?

Куркумата е естествено болкоуспокояващо и също така има противовъзпалителни и антиартритни свойства, които помагат за облекчаване на болката при артрит.

2. Куркумата облекчава само симптомите или лекува артрит?

Куркумата намалява симптомите на артрит като болка и възпаление. Работи като химиопрофилактично средство при артрит, но също така действа на генетично ниво като предотвратява загубата на костна маса. Накратко, куркумата може да помогне за облекчаване на симптомите, както и да спре прогресията на артрита.

3. Може ли куркумата да намали загубата на костна тъкан при артрит?

Да, куркумата може да помогне при загуба на костна тъкан и загубата на ставен хрущял при състояния на остеоартрит.

4. Може ли куркумата да се използва за лечение на артрит при домашни любимци?

Да, куркума може да се дава на домашни любимци за лечение на артрит.

5. Каква доза куркума трябва се да приема за артрит?

Това зависи от формата на куркума, която приемате.

6. Трябва ли да приемам корен на куркума или куркумин за артрит?

Проучванията и клиничните изследвания за полезните свойства на куркумата са правени с екстракт на куркуминоиди (полезни вещества в куркумата), затова най-добре е да се насочите към прием на тези вещества, за да имате сигурни резултати.

7. Безопасeн ли е приема на куркума при артрит?

Да, безопасно е да приемате куркума, препоръчително е обаче да се ограничи до ниски дози, да речем 1-2 чаени лъжички на ден, за да се избегне стомашният дискомфорт.

8. Какви други билки мога да приемам с куркума при артрит?

При артрит някои от най-добрите билки за комбиниране с куркума включват джинджифил, индийски тамян, екстракт от бромелаин и др. Други хранителни добавки, които биха били подходящи биват рибено масло, глюкозамин, хондроитин сулфат и ресвератрол. Препоръчително е да се консултирате се лекар преди да приемате добавки.

9. Мога ли да приемам куркума с антиартритни лекарства?

Да, безопасно е да приемате куркума, когато приемате антиартритни лекарства. Всъщност куркумата има синергично действие с някои лекарства, предписвани при артрит като индометацин, натриев диклофенак, фенилбутазон, ибупрофен, преднизон, метотрексат и др.

10. Мога ли да заменя приема на антиартритните лекарства, с приемам на куркума?

Куркумата не е предназначена да замести професионалните медицински грижи и лечение. Много читатели съобщават за прекратяване на антиартритни лекарства след прием на куркума, но ние препоръчваме да потърсите съвет от Вашия лекар за това. Някои лекарства като стероиди изискват намаляване, а това е възможно с подходяща медицинска помощ.

11. Колко време отнема на куркумата има ефект при артрит?

Всичко е индивидуално и зависи тежестта на заболяването, дозировката, както и от формата на куркума, която приемате. Някои хора изпитват облекчение след 1-2 дни прием на куркума, докато някои наблюдават разликата след 2 седмици.

12. Приемам куркума повече от месец, но все още не виждам подобрение при артрит?

Ако е изминал месец, откакто приемате куркума и нямате подобрение, може да увеличете дозата, ако е приложимо, или можете да потърсите помощ от лекар относно добавките с куркума и степента на сериозност на вашият проблем.

13. Има ли странични ефекти от приема на куркума?

Куркумата, когато се приема към диета в умерени количества е безопасна. Не трябва да се превишава доза от 1-2 ч.л на ден, в противен случай може да доведе до стомашен дискомфорт.

14. Може ли да се приема куркума при подагра?

Може да добавите куркума към вашата диета, но за терапевтични цели е препоръчително да се приема добавка с екстрактна куркума/куркумин.

15. Взимам разредители за кръвта, мога ли да приемам куркума?

Куркумата в малки количества към диетата е безопасна, но добавките с куркума/куркумин трябва да се избягват в случай на нарушение на кръвосъсирването. Препоръчително е да се посъветвате с това с Вашият лекар.

Shopping Cart
Scroll to Top