ЗДРАВЕН БЮЛЕТИН

Куркума (КУРКУМИН) - 15 ползи при АРТРИТ

куркума ползи при артрит

Куркума, широко позната и използвана като подправка в азиатската храна. Най-често срещана като основната подпавка в кърито, има мощни биологични свойства – антивъзпалителни и болкоуспокояващи. Полезните свойства са благодарение на т.нар. вещества куркуминоиди.

За едни подпраква, за други куркумата е средство за лечение срещу атритни заболявания, поради вече множеството доказани ползи чрез клинични изследвания, за които ще ви разкажем сега, но първо да започнем с това какво е артрит….

Артритът е медицинско състояние, което се характеризира с болка и подуване в ставите. Засяга както децата, така и възрастните, възрастта няма значение.

Има много видове артрит; някои често срещани са остеоартрит, ревматоиден артрит, инфекциозен артрит, подагра и др.

Общите симптоми на това заболяване включват:

  • Скованост в ставите
  • Ставни и мускулни болки
  • Невъзможност или трудно използване на крайниците
  • Загуба на гъвкавост

Ревматоидният артрит и артрозата са двете често срещани форми на артрит, които често се наблюдават.

Ревматоидният артрит се развива поради атака на собствената имунна система срещу ставите.

От друга страна Артрозата, е следствие на загуба на костен хрущял, често се наблюдава при хора над четиридесет годишна възраст.

Подаграта възниква в резултат на отлагане на кристали на пикочна киселина в ставите, което води до възпаление.

Септичният артрит възниква поради инфекция в ставите.

Напредването на възрaстта често е причина за тези заболявания, но това не е така винаги, защото дори децата могат да развият артрит.

За облекчение на артритните заболявания, обикновено се предписват НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни) лекарства или стероидини средства, които причиняват тежки странични ефекти.

Голяма част от пациентите, не могат да понасят страничните ефекти от конвенционалните лекарства, затова се насочват към природни средства за лечение на артритните заболявания.

В последните години, висока популярност набира КУРКУМАТА като натурално средство за  облекчаване симптомите на  артрит като възпаление, скованост, подуване и болка в ставите.

Куркумата е коренище, подобно на джинджифила и се получава от растението Curcuma longa, родом от Азия, която се отглежда широко в Китай и Индия заради лечебният си потенциал.

ВАЖНО!

Когато се говори за куркума, всъщност се визират здравословните ползи и ефекти на активната съставка КУРКУМИН, което е причината растението да добие широка популярност като мощна лечебна билка.

Това е най-изследваната от всички съставки на куркумата, като е доказано, че куркуминът е много полезен при различни заболявания като артрит, облекчение на болка и възпаления, и т.н.

Куркуминоидите, групата вещества в който влиза и куркумина, биват от 2-6% в куркумата.

Тоест здравословните ползи и ефекти се наблюдават след прием на веществото куркумин!

ВНИМАНИЕ: Съдържанието в тази статия е предоставена само с информационна цел и не е предназначена да замени професионално медицинско мнение, диагноза или лечение. Винаги търсете съветите на лекар или друг квалифициран медицински персонал за всички въпроси, свързани със здравословни проблеми и състояния.

1. Куркума (КУРКУМИН) - естествено противовъзпалително средство

куркума - натурално решение при болки в ставите

Възпалението е основният симптом при артрит. Износването на ставите възпламенява възпалителните процеси, което води до производството на противовъзпалителни агенти.

След това идват болката, подуването и сковаността.

Възпалението се разпространява до течността, смазваща ставата, което води до състояние, наречено синовит, което води до скованост на ставите.

Куркумата и нейната активна съставка, КУРКУМИНЪТ са естествени противовъзпалителни средства.

КУРКУМИНЪТ по уникален начин инхибира действието на двата противовъзпалителни ензима – COX и LOX, за разлика от обикновените лекарства като Целекоксиб, които инхибират само COX.

Също много важно е, че куркуминът не причинява стомашна проблеми, което е често срещан страничен ефект на нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Проучването при животни показва, че екстрактът от куркума инхибира възпалението и разграждането на ставите, като предотвратява активирането на нуклеарен фактор капа-бета (NF-kB) – основният протеин, участващ във възпаленията.

Още проучванията показват, че куркуминоидите намаляват C реактивния протеин – важен маркер на възпалените процеси в организма. Друго скорошно изследване предполага, че куркумина може да инхибира възпаленията в синовиалната течност, която смазва ставата.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът и куркуминоидите, открити в куркумата, действат като отлични противовъзпалителни средства и помагат за контролиране на възпалението при артрит и предотвратяване на неговото разпространение. Също така предпазва ставите, както и синовиалната течност от възпаление и не предизвиква странични ефекти като НСПВС (Нестероидни противовъзпалителни средства).

2. Куркумата притежава анти-артритни свойства

Клинично изследване, проучващо безопасността и ефикасността на екстракта от куркума при пациенти с остеоартрит, установява, че екстрактът самостоятелно или в комбинация с глюкозамин сулфат значително намалява болката и намалява необходимостта от приема на други лекарства, обикновено предписвани като лечение.

Силата на куркумата се крие в КУРКУМИНОИДИТЕ, група съединения, открити в куркумата, които имат силно антиоксидантно действие и допринасят за златистожълтия цвят на подправката.

Има няколко вида куркуминоиди, като основни биват – деметоксикуркумин, бисдеметоксикуркумин и КУРКУМИН.

Установено е, че екстрактът от куркума, съдържащ 94% куркуминоиди, е в пъти по-мощен за намаляване на възпаленията и болката в сравнение с екстракт на 41% куркуминоиди или суха маса прах на куркума.

Това проучване предполага, че 3-те основни куркуминоида са отговорни за антиартритния ефект.

Доказано е, че куркумата превъзхожда джинджифила и индометацина (болкоуспокояващо) по отношение на противовъзпалителната и антиоксидантната активност.

Тези свойства на куркумата имат благоприятни ефекти при контролиране на началото и предотвратяване на прогресията на ревматоидния артрит.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Антиартритните свойства на куркумата се дължи главно на куркуминоидите и в часност КУРКУМИНА. Клиничните изследвания и експерименталните проучвания потвърждават ефикасността на куркумата при лечение на артрит.

3. Мощен природен антиоксидант - КУРКУМИН

Оксидативният стрес или дисбалансът между прооксидантните и антиоксидантните агенти в организма води до разграждане на ставната тъкан при артрит.

Има проведено клинично изследване за оценка на антиоксидантия ефект на куркуминоидите подсилени с пиперин (вещество в черният пипер) върху пациенти страдащи от остеоартрит.

Изследването продължава в рамките на 6 седмици, като краен резултат от него се  наблюдава повишаване на нивото на антиоксидантните ензими в пациентите.

Изследователите заключават, че приема на куркуминоиди намалява оксидативния стрес при остеоартрит.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Клинично доказано куркуминът намалява оксидативния стрес и подобрява антиоксидантната защита при артрит.

4. Спомага за защита на костната тъкан

Възпаленията при артрит водят до разграждане на хрущялната и ставната тъкан. При състояния като остеоартрит също се наблюдава деградация на костната тъкан.

Куркуминът предпазва от възпаления хондроцитите, което е вид костна клетка.

В проведено изследване се наблюдава, че ефективността на куркуминът при артрит е колкото лекарството Бетаметазон, като защитава костите и ставите от ерозия, както и предотвратява сгъстяването на синовиалната течност, която смазва ставите.

Резултат: куркуминоидите забавят прогресията на остеоартрита, като предотвратяват загубата на костната тъкан.

Още в излесдването се наблюдава, че куркуминоидите намаляват активността на остеокластите (костни клетки, които абсорбират костната тъкан) и поддържат остеобластната функция (клетки, които определят костната тъкан).

Друго изследване, публикувано в Molecular Medicine Reports, 2016 съобщава, че куркуминът намалява остеокластната или костната абсорбция като активност на клетките при пациенти с ревматоиден артрит.

Куркуминът може дори да предотврати загубата на ставния хрущял при остеоартрит.

Henrotin et. al. демонстрира, че приема на куркумин при пациенти с остеоартрит намаляват нивото на Coll 2-1, което е маркер за разграждане на колагена, а колагенът е част от съединителната тъкан, намираща се в ставите и костите.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът спомага за защита на костната тъкан. Клиничните изследвания върху клетки от пациенти с артрит показват, че приема на куркумин предотвратява разграждането и загубата на костна тъкан.

5. Ефективен е при автоимунни състояния

Някои видове артрит се появяват в резултат на необичайни реакции от страна на имунната система.

Те са автоимунни състояния, при които имунната система атакува собствената телесна тъкан по същия начин, както би атакувала всеки заразен организъм.

Такъв е случаят с ревматоиден артрит и лупус.

Точно както имунната система произвежда антитела за борба с инфекциите, тя произвежда автоантитела, за да атакува собствената си тъкан.

Изследванията показват, че куркумина инхибира активността на тези антитела с 52/70%.

Куркуминът има имуномодулиращ ефект – може да регулира имунните реакции. Той също така инхибира активирането на имунните Т-клетки и предпазва от разпространяване на възпаленията в организма.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът демонстрира различни фармакологични действия, които имат терапевтичен потенциал при автоимунни състояния като ревматоиден артрит и лупус.

6. Куркумата предотвратява развитието на артрит

Точно както при рака, в ревматоидния артрит има някои клетки, които са имунизирани срещу клетъчна смърт и разрушаване. Те се наричат фибробластоподобни синовиоцити.

Те се намират върху лигавицата на ставите, което осигурява плавно движение и гъвкавост.

При възпалителните процеси на ревматоидния артрит тези клетки започват да растат и да се противопоставят на клетъчната смърт, като по този начин допринасят за повишаване на възпаленията и разрушаване на ставите.

Насочването към тези клетки би било по-силен подход към лечението на артрит.

Достатъчно интересно, куркуминът всъщност е насочен към тези клетки, не им позволява да произвеждат възпалителни агенти и унищожава тези клетки.

Куркуминът повишава активността на протеините, които причиняват апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт) и едновременно с това намалява нивото протеините спомагащи оцеляване.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Изследванията показват при ревматоиден артрит, куркуминът може да унищожи неразрушимите фибробластоподобни синовиоцити, като по този начин да предотврати прогресирането на заболяването.

7. Куркумата взаимодейства с гените, за да облекчи артрита

Куркуминът, една от активните съставки, открити в куркумата, има изключителни фармакологични свойства. Освен своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркуминът влияе и върху генната експресия на различни молекулярни мишени, за да регулира тяхната активност.

Транскрипционните фактори са важни протеини, които регулират преобразуването на генетична информация и изследванията показват, че куруминът действа върху такива транскрипционни фактори, за да осигури терапевтичен ефект при артрит и много други заболявания.

Това свойство е уникално за куркумина и никакви конвенционални антиартритни лекарства и НСПВС нямат този ефект.

Ацетилирането на хистон е сложен, но съществен процес в нашето тяло, който се случва по време на генната регулация и грешките в този процес са известни като епигенетични аберации. Такива грешки се срещат и при ревматоиден артрит и остеоартрит.

Интересното е, че куркуминът инхибира такива грешки и по този начин предотвратява прогресирането на артрита.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът променя генната експресия, за да предотврати влошаване и прогресиране на симптомите при артрит.

8. Куркумина може да се бори с инфекции при артрит

Септичният артрит може да бъде резултат от гъбична инфекция като Кандида (Candida) и Аспергилус (Aspergillus), както и от бактериална инфекция от вида Метицилин-резистентен стафилокок (MRSA).

Също така, някои лекарства, предписани за лечение на артрит, могат да увеличат риска от развитие на сериозни инфекции.

Куркуминът има широкоспектърно антимикробно действие – инхибира растежа на бактерии, вируси и гъбички. Той също така има синергично действие с антибиотиците и засилва тяхната активност.

Това свойство може да бъде от полза за намаляване на сепсис при артрит.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът има широкоспектърни антимикробни и стимулиращи имунитета свойства, които помагат за намаляване на риска от инфекция при артрит.

9. Ползите от защитните свойства на кожата на куркума при псориатичен артрит

Около 30% от хората с псориазис развиват възпалително състояние, наречено псориатичен артрит. Традиционно куркумата се използва за лечение на различни кожни заболявания и сега изследванията доказват потенциала на куркумина да помага при различни кожни заболявания.

Псориазисът се характеризира с прекомерна клетъчна смърт в кожните клетки в сравнение със скоростта на растеж на нови кожни клетки. Установено е, че куркуминът обръща такава скорост на клетъчна смърт при псориазис.

Проучването направено с животни показва, че куркуминът може да се приема безопасно с циклоспорин, имунопотискащо лекарство, използвано за лечение на псориазис.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Противовъзпалителните и защитни свойства на куркумина могат да предотвратят кожните възпаления при псориазис, да предотврати разпространението им в ставите при псориатичен артрит.

10. Куркумата може да помогне при усложнения с артрит

Артритът води до деградация на ставите и загуба на костна маса. Но може да се разпространи и в други органи като сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, очите и т.н.

Изследванията показват, че куркуминът може да предпази сърцето от сърдечно-съдови заболявания. 

Клиничните проучвания показват, че куркуминът е полезен за лечение и намаляване на симптомите на Увеит – вид възпалително разстройство на окото. Куркумина спомага и при състояния като синдром на сухото око.

Хроничната болка полага основите за постоянна умора и депресия, но приема на куркумин подпомага борбата с депресията и синдрома на хронична умора.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркуминът предпазва сърцето от развитие на сърдечно-съдови заболявания в резултат на артрит. Той има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на разпространението на възпаленята при артрит в различни органи. Също така може да помогне за облекчаване на умората и депресията.

11. Куркумата е по-добра за лечение на артрит от болкоуспокояващите и други предписвани лекарства

В експериментално изследване за ефикасността на куркумин при лечение на артрит  сравнено с тази на Преднизон (вид кортикостероид).

Теста е проведен върху животни с доза от 100mg/kg куркумин, докато при Преднизон дозата е 1mg/kg и 8 mg/kg.

Куркуминът ефективно се е справил с възпаленията и е спомогнал за намаляване миграцията на имунните клетки към засегнатото място. Противовъзпалителните свойства на куркумина са имали по-благоприятстващ ефект от Преднизон по време на върховата фаза на експериментално индуцирания артрит.

Установено е, че куркуминът в комбинация с преднизолон засилва терапевтичния ефект на Преднизолон при артрит.

Също е забелязано, че куркумина намалява токсичността на стероида и намалява риска от развитие на усложненията, свързани с артрит.

Изследванията доказват, че куркуминът в доза 1500mg/ден е толкова ефективен, колкото и болкоуспокояващо ибупрофен (1200 mg/ден) при лечение на остеоартрит на коляното.

Идва с допълнително предимство, че куркуминът е по-безопасен за стомаха от ибупрофен.

Лечението с куркумин (500mg дневно) превъзхожда диклофенак натрий (50mg) по отношение на намаляването на болезнеността и подуването на ставите.

Друго проучване доказва, че куркуминът, използван като адювантна терапия с диклофенак, има по-добър благоприятен ефект върху артрита, отколкото диклофенак самостоятелно.

Циклооксигеназа 2 (COX ензим) е ензим, който играе важна роля при възпалението. Инхибирането на този ензим може да облекчи симптомите на болка и възпаление.

Доказано е, че куркуминоидите са толкова ефективни, колкото диклофенак натрий (аналгетик) за инхибиране на активността на COX-2 ензимa.

Установено е, че билковият екстракт от куркума и босвелия е по-ефективен от целекоксиб при лечение на остеоартрит. Целекоксиб е лекарство, което се дава за инхибиране на активността на COX ензима.

Също така не се наблюдава тази формулировка да причинява странични ефекти. Куркуминът има синергичен ефект, когато се комбинира с целекоксиб при лечение на остеоартрит и свързани с него разстройства.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Екстракт на куркума и куркумин засенчват болкоуспокояващите, както и други рутинни лекарства, обикновено предписвани за лечение на артрит. Също така те не причиняват странични ефекти като обикновените лекарства и се препоръчват като адювантна терапия.

12. Куркумата може да намали страничните ефекти на антиартритните лекарства

Проведено е експериментално проучване, при което са приложени водни екстракти на джинджифил и куркума. Резултатите показват, че екстрактите на джинджифил и куркума имат по-голям противовъзпалителен ефект от Индометацин (обезболяващо).

Екстрактът също така предотвратява увреждането на бъбречната функция, намалява сърдечно-съдовия риск и предотвратява загубата на тегло, настъпила в резултат на артритното заболяване.

Това предполага, че куркумата е ефективна за предотвратяване на усложнения, свързани с ревматоиден артрит.

Метотрексат е лекарство, което се предписва често при ниски дози при лечение на артрит, но един от основните странични ефекти чернодробна токсичност.

Когато към това лекарство се приема добавка с куркумин, той предпазва черния дроб чрез намаляване на оксидативния стрес, причинен от това лекарство, а също така спомага към антиартритния ефект на Метотрексат-а.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркумата не само намалява възпаленията, болката и подуването в ставите, но също така помага за преодоляване на страничните ефекти на някои антиартритни лекарства и намалява възможността за развитие на усложнения, свързани с тях.

13. Локалното приложение на куркума може да намали болката при артрит

Както оралният прием на куркумата действа като противовъзпалително средство, така действа и когато се прилага локално.

Изследване с животни показва, крем от куркумин с масло от ему (птица) увеличава бионаличността на куркумина с 5,2 пъти повече, което увеличава и противовъзпалителните ползи.

Маслото от ему, можете да замени със зехтин и кокосово масло и да се направи крем паста с качествена органична куркума на прах.

Това може да се приложи локално върху засегнатите стави и да се остави за 30 минути до 1 час и да се покрие с марля и превръзка.

Ако се притеснявате от петна от куркума, моля прочетете 14 начина да се грижите за петна от куркума. Локално приложение на паста от куркума може да се прави 2-3 пъти на ден.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Локалното приложение на куркума е също ефективно за справяне с болките и възпаленията при артрит.

14. Разработват се нови формулировки с куркумин за лечение на артрит

Съществуват различни видове формули за прием на куркимин, ето и някои от тях.

Чиста форма куркума на прах – в корена на куркумата се съдържа около 3% веществото куркумин, което има мощни противовъзпалителните и антиоксиданти свойсвта. За да се достигне потентна доза трябва, трябва да се приемат големи количества куркума на прах.

Нанокуркумин е нов подход за доставяне на куркумин до възпалените стави и ефективно лечение на артрит.

Липозомен куркумин – куркуминоиди увити в мазнини за по-добра абсорбция в организма.

Проведено е клинично изследване за прием на куркумин + глюкозамин, като резултата е значително по-бързо и повече подобрения сравниение от комбинацията глюкозамин + хондроитин сулфат.

Куркума КУРКУМИН в сингергична комбинация с пиперин – увеличава с до 2000% абсорбцията на куркумина, който е основната съставка бореща се с инфекциите и възпаленията. Една от най-ефективните и евтини формули на пазара.

Друго изслседване направено за лекарство с екстракт на куркумин, само в рамките на 6 седмици се пациентите са имали спад на болките в ставите и цялостно подобряване на качеството на живот.

Изледването още показва, че средната продължителност на лечението е около 6 месеца и също така прекратяват употребата на конвекционални болкоуспокояващи.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Куркумата е ефективна при лечението на различни форми на артрит, но има ниска бионаличност. Поради това са създадени нови формулировки, за да се засилят полезните ѝ ефекти при лечение на артрит.

15. Куркумата може да помага за различни артрити състояния

Куркумата, както и куркуминът имат редица лечебни свойства, които могат да бъдат от полза при почти всяко артритно заболяване, като най-важните са противовъзпалителните и антиоксидантните свойства.

Различни клинични проучвания показват, че куркуминът има полза при ревматоиден артрит и остеоартрит.

Болкоуспокояващите и противовъзпалителни свойства на куркума се възползват при състояния като артрит на коляното и глезена, анкилозиращ спондилит, бурсит и др.

Автоимунните, аналгетични и антидепресантни свойства на куркума осигуряват облекчение при състояния като лупус и фибромиалгия.

Куркумата е безопасна за деца и може да се използва като допълнителна помощ при лечението на ювенилен артрит.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Многостранната активност на куркума и куркумин може да помогне при лечението на почти всякакъв вид артрит.

Често Задавани Въпроси

Често задавани въпроси във връзка с терапевтичната ефективност на куркума при артрит. Те трябва да ви помогнат с приемането на куркума за лечение на артрит.

1. Куркумата ще облекчи ли болката при артрит?

Куркумата е естествено болкоуспокояващо и също така има противовъзпалителни и антиартритни свойства, които помагат за облекчаване на болката при артрит.

2. Куркумата облекчава само симптомите или лекува артрит?

Куркумата намалява симптомите на артрит като болка и възпаление. Работи като химиопрофилактично средство при артрит, но също така действа на генетично ниво като предотвратява загубата на костна маса. Накратко, куркумата може да помогне за облекчаване на симптомите, както и да спре прогресията на артрита.

3. Може ли куркумата да намали загубата на костна тъкан при артрит?

Да, куркумата може да помогне при загуба на костна тъкан и загубата на ставен хрущял при състояния на остеоартрит.

4. Може ли куркумата да се използва за лечение на артрит при домашни любимци?

Да, куркума може да се дава на домашни любимци за лечение на артрит.

5. Каква доза куркума трябва се да приема за артрит?

Това зависи от формата на куркума, която приемате.

6. Трябва ли да приемам корен на куркума или куркумин за артрит?

Проучванията и клиничните изследвания за полезните свойства на куркумата са правени с екстракт на куркуминоиди (полезни вещества в куркумата), затова най-добре е да се насочите към прием на тези вещества, за да имате сигурни резултати.

7. Безопасeн ли е приема на куркума при артрит?

Да, безопасно е да приемате куркума, препоръчително е обаче да се ограничи до ниски дози, да речем 1-2 чаени лъжички на ден, за да се избегне стомашният дискомфорт.

8. Какви други билки мога да приемам с куркума при артрит?

При артрит някои от най-добрите билки за комбиниране с куркума включват джинджифил, индийски тамян, екстракт от бромелаин и др. Други хранителни добавки, които биха били подходящи биват рибено масло, глюкозамин, хондроитин сулфат и ресвератрол. Препоръчително е да се консултирате се лекар преди да приемате добавки.

9. Мога ли да приемам куркума с антиартритни лекарства?

Да, безопасно е да приемате куркума, когато приемате антиартритни лекарства. Всъщност куркумата има синергично действие с някои лекарства, предписвани при артрит като индометацин, натриев диклофенак, фенилбутазон, ибупрофен, преднизон, метотрексат и др.

10. Мога ли да заменя приема на антиартритните лекарства, с приемам на куркума?

Куркумата не е предназначена да замести професионалните медицински грижи и лечение. Много читатели съобщават за прекратяване на антиартритни лекарства след прием на куркума, но ние препоръчваме да потърсите съвет от Вашия лекар за това. Някои лекарства като стероиди изискват намаляване, а това е възможно с подходяща медицинска помощ.

11. Колко време отнема на куркумата има ефект при артрит?

Всичко е индивидуално и зависи тежестта на заболяването, дозировката, както и от формата на куркума, която приемате. Някои хора изпитват облекчение след 1-2 дни прием на куркума, докато някои наблюдават разликата след 2 седмици.

12. Приемам куркума повече от месец, но все още не виждам подобрение при артрит?

Ако е изминал месец, откакто приемате куркума и нямате подобрение, може да увеличете дозата, ако е приложимо, или можете да потърсите помощ от лекар относно добавките с куркума и степента на сериозност на вашият проблем.

13. Има ли странични ефекти от приема на куркума?

Куркумата, когато се приема към диета в умерени количества е безопасна. Не трябва да се превишава доза от 1-2 ч.л на ден, в противен случай може да доведе до стомашен дискомфорт.

14. Може ли да се приема куркума при подагра?

Може да добавите куркума към вашата диета, но за терапевтични цели е препоръчително да се приема добавка с екстрактна куркума/куркумин.

15. Взимам разредители за кръвта, мога ли да приемам куркума?

Куркумата в малки количества към диетата е безопасна, но добавките с куркума/куркумин трябва да се избягват в случай на нарушение на кръвосъсирването. Препоръчително е да се посъветвате с това с Вашият лекар.

Shopping Cart
Scroll to Top